W dniu 19 maja 2022 roku grupa uczniów kształcących się w zawodzie kucharz z Branżowej Szkoły I Stopnia w Adamowie uczestniczyła w Międzynarodowych Branżowych Targach Żywności w Warszawie, jednej z dwóch najważniejszych imprez branżowych w Polsce dedykowanych sektorowi rolno-spożywczemu.
Była to okazja do zapoznania się uczniów z nowościami w sektorze rolno-spożywczym, w tym: w wyposażeniu, zastosowaniu nowoczesnych technologii oraz szerokiej oferty produktów spożywczych. Uczniowie mieli okazję także do degustowania zaprezentowanych potraw. Nieodłączną częścią wydarzenia był bogaty program konferencji, seminariów i warsztatów, które stanowiły szansę na podjęcie dyskusji o aktualnej kondycji branży i perspektywach jej rozwoju. Dzięki udziałowi w opisywanym przedsięwzięciu młodzi kucharze poszerzyli swoje kompetencje zawodowe oraz poznali aktualne tendencje i kierunki rozwoju gastronomii. Wyjazd został w całości sfinansowany przez projekt „Dobry START na rynku pracy”, który to jest realizowany w naszej szkole. Opiekę nad młodzieżą sprawowali Elżbieta Facon, Agnieszka Goławska i Marta Orzyłowska.